fredag 29 april 2011

Allt liv börjar med en cell

Ta hand om dina celler och du skapar dig en friskare kropp.
Du skyddar din kropp från påfrestningar så som baciller, kemikalier, avgaser och andra sorts gifter som vi utsätts för genom att tänka på vad du stoppar i dig.
Detta kan vara att välja att äta ekologisk färgsprakande mat. Att kombinera en sund kosthållning med vitaminer, mineraler, omega-3 fettsyror och antioxidanter.
Helt enkelt att tänka på vad du tillför din kropp.
"DU BLIR VAD DU ÄTER"

Rosmarin

(Rosmarinus officinális)  Ur boken "Nyttansväxter av Kerstin Ljungqvist

Från medelhavsområdet. Flerårig. Övervintrar i kruka inomhus.
Rosmarinen har sedan antiken odlats som krydd- och läkeväxt. Den har varit flitig använd i  rökelse och parfymer och har setts som minnets och vänskapens utvalda ört.
Under medeltiden tog munkar och nunnor med en till norden.
Rosmarinen verkar lindrande vid väderspänningar och magknip, den främjar aptiten och underlättar matsmältningen. Den anses också hjälpa mot depressioner och huvudvärk. De medicinska egenskaperna beror på den höga halten av eterisk olja. Utvärtes används oljan som smärtstillande och cirkulationsfrämjande medel vid reumatism och muskelvärk.
Som krydda är den mycket kraftfull och passar till grillat kött, kyckling, fisk och skaldjur.
Namnet rosmarin betyder "dagg från havet" och anspelar på örtens naturliga växtplats vid Medelhavet.

fredag 22 april 2011

måndag 18 april 2011

Vitlök

Ur "Nyttans växter" av Kerstin Ljungqvist

Vitlöken är en urgammal asiatisk kulturväxt som ansetts bota en mängd åkommor och ge ett långt liv. Detta stämmer till viss del. Det är främst innehållet av svavel som ger vitlöken antibiotisk, blodtrycksänkande, kolesterolsänkande och immunförsvarstärkande egenskaper. Vitlöken är ovanligt rik på selen, zink och ämnen som skyddar mot fria radikaler. Den har avgiftande effekt. Det är viktigt att vitlöken är färsk. Produkter uten lukt har mindre verkan.
Tack vare sin doft och smak har vitlöken anlitats såväl för medicinska som magiska ändamål. Den bars som amulett för att skydda mot sjukdomar  och lindades in i spädbarns lindor som skydd mot vättar och annat oknytt. Om man band fast vitlök på korna när de gick på bete i skogen, var de skyddade mot skogsrået. Tilltron till vitlökens skyddande kraft var stor.
____________
Egenskaper: Vitlök är skarp och söt med värmande och ut torkande egenskaper. Saften är desinficerade och kramplösande. Vitlöken har en vitaliserande effekt på alla kroppens vävnader och system: matsmältningen, andningen, nerv-cirkulations- och reproduktionssystemen.
Utmärkt i förkylningstider för att stärka immunförsvaret!

onsdag 13 april 2011

Blommor

Unna dig själv en bukett med färgsprakande vackra blommor och njut av dom!!

måndag 11 april 2011

Solskydd......

Bara en liten tanke: varför använda solkräm- känns mest som en kemikaliesörja!!! Varför inte ta d lite lugnare med "brännandet" klä sig i hela tunna plagg och tänk vettigt- d e väl inte för inte man tar siesta mellan 11-15 i "söder" och man kan ju fråga sig??? E d inte då bättre at ta d lite lugnare, lite sol åt gången så man bygger upp ett eget solskydd. Att smeta in kroppen så d dryper kan inte vara nyttigt- d e väl inte för inte vi i västvärlden är en av de ställen som man har mest hudcancer, och då tror jag personligen inte att d till mesta delen beror på solen utan att d till stor del beror på alla sol/skyddskrämer vi smetar in oss med.....eller??? Huden är vårt största organ- håll den "ren"
Ta hand om dig

torsdag 7 april 2011

ur "Ät vad du är" av Eva Bulow

Inre renlighet kan vara allt från de tankar vi tänker, till att stoppa i sig ren mat.
Yttre renlighet kan vara allt från att vara nyduchade till att vårt hem är rent och fyllt med ren luft.

 Men är våra hem verkligen rena? Är sanningen inte den att vi har så mycket farliga kemikalier hemma att det skulle räcka till att ta död på den tuffaste? det måste var "overkill" att ha så enormt med hygien artiklar och rengöringsprodukter i hemmen? 
Alla dessa kemikalier för städning och hygien är farliga. Antiperspiranter, som finns i deodoranter, täpper igen våra svettkörtlar med aluminiumklorid, ett ämne som framkallar  bland annat Alzheimers sjukdom.
Munsköljningar och munsprayer som vi använder för att ta bort dålig andedräkt, tar även bort de nyttiga bakterierna. Dålig andedräkt kommer oftast från magen.
Tandkräm innehåller slipmedel som tar bort emaljen från våra tänder, samt färgämnen och fluor (natrim fluorid), vilka är enorm giftiga.

Om vi var rena på vår insida skulle vi inte ha behovet att maskera dålig lukt, för det skulle inte finnas någon dålig lukt. Dålig lukt kommer bara från giftiga avfall i vår kropp. En ren kropp har ingen dålig lukt.

Vad kan man då använda för hygienartiklar som inte är farliga för vår kropp?
Ex. kan man använda en mineral sten som deodorant. Fungerar utmärkt och är också otrolig dryg. Borsta tänderna med en mjuk tandborste utan tandkräm, eller med naturlig tandkräm från Weleda utan tillsatt fluor (finns i nästan alla hälsokostaffärer). Om du är torr på kroppen , smörj in dig med ekologiskt kokosfett eller olivolja.
 
För att göra ren t i köket - flottiga kastruller och stekpannor, blötlägg dem med bikarbonat.
För att göra rent din ugn, använd bikarbonat och vatten när du skurar.

***************************************
Min egna råd för att hålla våra hushåll rena: För fönsterputs använd en kvalitets microduk och kallt vatten - det är fettet från kemikalierna som gör att du får ränder på glaset plus att smutsen fastnar snabbare på fettet och du behöver putsa oftare än om glaset är "helt rent"  !! 
Till damm torkningen använder du bara en torr microduk.
Skura inte golven med din dyngsura "perukmopp" och din 10 liters skur hink, trägolven sväller av allt vatten. Använd istället microfiber torrmopp/ fuktmopp och mopplatta på skaft.
Använd naturligt nedbrytbara produkter.
Mer info om hygien och städprodukter gå in på www.solsidan.n.nu

Men tänk nu inte att du måste göra allt på en gång - den måste finnas en vilja och ett intresse att ändra sig men tar man en liten förändring åt gången så faller allt på plats till slut!





 





onsdag 6 april 2011

Underbara lilla människa!

Jag har precis vaknat och ligger och tittar på mitt sovande lilla underverk! Jag vet vad meningen med livet för mig är... Hon e d finaste som finns. Mamma älskar dig, My

tisdag 5 april 2011

Fetter

Vad är det för skillnad på fett i fisk mot fett i kött?
För att klargöra denna skillnad skall vi ta en titt på de kemiska processer som pågår i blodkärlen.
Under en längre tid samlas en slamrik beläggning, bestående av kolesterol och andra fetter i blodet, på blodkärlens innerväggar.
Blodkärlen blir trängre och trängre ända till en propp fastnar i öppningen och stoppar blodflödet till hjärtat.
Medan höga fettmängder i rött kött bidrar till denna ansamling och proppbildning, tycks fiskolja förhindra eller sakta ner denna process!

läs mer om omega -3 på min hemsida www.solsidan.n.nu


måndag 4 april 2011

Älskar mitt jobb!!

Jag har privilegiet att jogga med något jag älskar - blommor.
Idag har varit en helt underbar dag - jag har producerat vackra buketter och arrangemang, njutit av vårsolen och ätit årets första kulglass sittandes på en parkbänk på torget. HELT UNDERBART!!

Att stå inne i butiken - La Fleur - känna solens strålar och arbeta med naturen är en dröm!

Ville bara säga det;)    Stora varma kramen å go natt

lördag 2 april 2011

Immunförsvaret

Som alla saker som har att göra med hälsa är det bäst att agera varje dag för att skydda och stärka oss själva och vårt immunförsvar mot alla typer av hälsonedsättningar.
Det är mycket svårare och inte lika effektivt att vänta till du fått problem och då försöka stärka ditt immunsystem. I slutändan av alla påfrestningar är det immunsystemet som hjälper oss om vi skulle utsättas för smitta.
Att agera och ge ditt immunförsvar vad det behöver och på så sätt stärka det är en förståndig åtgärd.
Att äta en hälsosam kost med färgglad mat menat frukt och grönsaker och en lagom mängd av resten är ett bra agerande. Men tänk också på att du får inte i dig allt genom maten idag. Mycket är genmanipulerat och besprutat och maten har sina brister. Genom att välja att äta ekologisk odlad mat så minskar du på ditt intag av gifter/kemikalier och du får i dig friskare mat.
Kosttillskott är något som jag tycker är en viktig del i kosthållningen. Det är inget som skall ersätta dåliga matvanor utan vara ett komplement till en hälsosam livsstil!

~Att ha en frisk och pigg kropp och ett sunt tänkande
är väl en av flera meningar med livet~

fredag 1 april 2011

Sushi är samma som gött

Har precis kommit hem från fredagsmys hos ett par fina vänner, Christin och Johan + lille goa William snart 2 år. Har haft lite fredags mys.
Jag åt sushi för första gången - bättre sent än aldrig.
D va helt ok. Blev lagom mätt å go.
Å jag får ju säga till er som är nya som jag, att den ljusgröna röran tillsammans med sushin INTE är avocado utan något riktigt apstarkt!!!
ja menar bara... ta d lugnt med "den gröna röran".
Stora varma kramen å gonatt

Tänkvärt.....

ur boken 
"Ät vad du är" handbok för nutidsmänniskan 
av Eva Bulow
"Det går väl nästan inte att undvika att lägga märke till hur mycket klagomål som ploppar ur munnen på oss, mest hela tiden? Ett exempel är när människor möts på gatan och det första de kommenterar är hur dåligt vädret är. Antingen är det för regnigt eller för soligt, eller för kallt för årstiden, för blåsigt eller för mörkt.
Men om man börjar samtalet med att säga: Härligt att det regnar! Då börjar vi samtalet på en positiv våglängd istället. Om vi vänder på alla negativa påståenden och ser det positiva i situation istället, får vi en behagligare upplevelse. 
Det är inte omständigheterna som gör oss lyckliga, utan hur vi förhåller oss till det som händer.
Det är vår tanke att vi är lyckliga oavsett omständigheterna, som gör att vi känner oss lyckliga. 
Säg den person som tycker att det kul att tala med en person som klagar hela tiden."
 





Gårdsbutik - mums mums

Igår var jag, My och min bror Carl och handlade på Årnäs kött & Charkdelikatesser i Lassabacka. Hur gött som helst! Bemötandet bakom disk var strålande. Dom säljer lokalproducerat kött från egen gård och från gårdar inom 3 mils radie. Högsta kvalitet genom hela processen. Inga onödiga tillsatser.
Dom hade även ägg och andra delikatesser, allt från närheten - verkligen att rekommendera.
Nu tänker jag hugga in i frukosten -uppiggande te, ägg, makrill, keso och knäcke....mums mums

Börja tänka själv

Det som slår mig tydligt är att vi påstås vara jordens intelligentaste varelse men hur vi många gånger inte är det. Vi gör som "alla andra" ska se ut som "alla andra" utan att tänka efter...vill jag göra detta eller vill jag se ut så här. Jag tycker bara att för många är som en typisk svenska ska vara: stick inte ut för mycket, säg inte för mycket, tyck inte annorlunda, ha inte mer eller finare prylar än grannen.. ja du fattar..

Lika mycket som du kämpar för att se bra ut på utsidan eller anpassa dig kan du väl anstränga dig för att må bra inuti.
Jag har själv ett stort intresse för hälsa och kost och tycker att det är viktigt vad jag stoppar i mig för mat och jag tror att kosten och att känna glädjen i det man gör är nyckeln till väldigt mycket. 
Nu låter detta otroligt pretto och ambitiöst men jag har kommit på att det är så jag är och det är så det kommer vara för det är inget som jag vill ändra på!
Börja tänka själv på vad Du tycker känns rätt för Dig i ditt liv just nu.