fredag 29 april 2011

Rosmarin

(Rosmarinus officinális)  Ur boken "Nyttansväxter av Kerstin Ljungqvist

Från medelhavsområdet. Flerårig. Övervintrar i kruka inomhus.
Rosmarinen har sedan antiken odlats som krydd- och läkeväxt. Den har varit flitig använd i  rökelse och parfymer och har setts som minnets och vänskapens utvalda ört.
Under medeltiden tog munkar och nunnor med en till norden.
Rosmarinen verkar lindrande vid väderspänningar och magknip, den främjar aptiten och underlättar matsmältningen. Den anses också hjälpa mot depressioner och huvudvärk. De medicinska egenskaperna beror på den höga halten av eterisk olja. Utvärtes används oljan som smärtstillande och cirkulationsfrämjande medel vid reumatism och muskelvärk.
Som krydda är den mycket kraftfull och passar till grillat kött, kyckling, fisk och skaldjur.
Namnet rosmarin betyder "dagg från havet" och anspelar på örtens naturliga växtplats vid Medelhavet.