torsdag 7 april 2011

ur "Ät vad du är" av Eva Bulow

Inre renlighet kan vara allt från de tankar vi tänker, till att stoppa i sig ren mat.
Yttre renlighet kan vara allt från att vara nyduchade till att vårt hem är rent och fyllt med ren luft.

 Men är våra hem verkligen rena? Är sanningen inte den att vi har så mycket farliga kemikalier hemma att det skulle räcka till att ta död på den tuffaste? det måste var "overkill" att ha så enormt med hygien artiklar och rengöringsprodukter i hemmen? 
Alla dessa kemikalier för städning och hygien är farliga. Antiperspiranter, som finns i deodoranter, täpper igen våra svettkörtlar med aluminiumklorid, ett ämne som framkallar  bland annat Alzheimers sjukdom.
Munsköljningar och munsprayer som vi använder för att ta bort dålig andedräkt, tar även bort de nyttiga bakterierna. Dålig andedräkt kommer oftast från magen.
Tandkräm innehåller slipmedel som tar bort emaljen från våra tänder, samt färgämnen och fluor (natrim fluorid), vilka är enorm giftiga.

Om vi var rena på vår insida skulle vi inte ha behovet att maskera dålig lukt, för det skulle inte finnas någon dålig lukt. Dålig lukt kommer bara från giftiga avfall i vår kropp. En ren kropp har ingen dålig lukt.

Vad kan man då använda för hygienartiklar som inte är farliga för vår kropp?
Ex. kan man använda en mineral sten som deodorant. Fungerar utmärkt och är också otrolig dryg. Borsta tänderna med en mjuk tandborste utan tandkräm, eller med naturlig tandkräm från Weleda utan tillsatt fluor (finns i nästan alla hälsokostaffärer). Om du är torr på kroppen , smörj in dig med ekologiskt kokosfett eller olivolja.
 
För att göra ren t i köket - flottiga kastruller och stekpannor, blötlägg dem med bikarbonat.
För att göra rent din ugn, använd bikarbonat och vatten när du skurar.

***************************************
Min egna råd för att hålla våra hushåll rena: För fönsterputs använd en kvalitets microduk och kallt vatten - det är fettet från kemikalierna som gör att du får ränder på glaset plus att smutsen fastnar snabbare på fettet och du behöver putsa oftare än om glaset är "helt rent"  !! 
Till damm torkningen använder du bara en torr microduk.
Skura inte golven med din dyngsura "perukmopp" och din 10 liters skur hink, trägolven sväller av allt vatten. Använd istället microfiber torrmopp/ fuktmopp och mopplatta på skaft.
Använd naturligt nedbrytbara produkter.
Mer info om hygien och städprodukter gå in på www.solsidan.n.nu

Men tänk nu inte att du måste göra allt på en gång - den måste finnas en vilja och ett intresse att ändra sig men tar man en liten förändring åt gången så faller allt på plats till slut!