måndag 23 maj 2011

Snarking och Sömnapné

Ur boken "Rädda vår mat av Lars Wilsson "
Många får en snabb belöning efter övergång till en kost med lite kolhydrater; redan efter någon eller några veckor slutar man snarka. Att vakna pigg och utvilad efter en natts obruten sömn blir en angenäm upplevelse. Andningsuppehåll under nätterna kan ge bestående skador i hjärta eller hjärna. Man har försökt bota detta tillstånd med andningsmasker, bettskenor och andra anordningar.
Kostomläggning är en effektivare och angenämare metod.

Kostcirkelns kolhydrater

Ur boken   "Rädda vår mat av Lars Wilsson "
Livsmedelsverkets kostcirkel anger att kolhydrater bör svara för 55-60 procent av matens energi. Om vi ska följa den rekommendationen måste vi äta ganska mycket pasta, bröd och potatis. Uppmaningen att maten inte bör innehålla mer än 10 energi procent tillsatt socker medger en ganska hög sockerkonsumtion. Det är uppenbart att vår ämnesomsättning inte klarar av an så hög konsumtion av mer eller mindre snabba kolhydrater.
Eftersom de flesta grönsaker innehåller små mängder kolhydrater kan vi äta mycket grönt utan att måltiden ger en hög glykemisk belastning. Vår konsumtion av stora mängder råa grönsaker är en nymodighet som kan vara ett trevligt inslag i måltiden och tuggandet av råa grönsaker kanske kan ge oss vitaminer som är speciellt känsliga för värme, te.x C-vitamin och folsyra. Det finns ingen anledning att utesluta råkosten i vår mathållning men vi får inte glömma att en försiktig värmebehandling av grönsakerna är viktig för vår försörjning av näring.

De som ännu inte är överviktiga bör sänka andelen kolhydrater i kosten till högst 40 energiprocent. Om man är överviktig kan man återfå en normalvikt genom att ersätta kolhydrater med animaliskt fett enligt Bantings, Atkins, Carlssons. Dahlqvist, Nielsens, Skaldemans och Litsfeldts metod. Feta människor som på det sättet återfår sin normalvikt måste i regel fortsätta att äta en extrem kolhydratfattig mat resten av livet. Det behöver inte innebära en uppoffring; man får alltid äta sig mätt på fet och god mat och man slipper socker sug mellan måltiderna.
Se fortsättning på nästa inlägg: "Snarkning och sömnapné"

onsdag 18 maj 2011

Brännässla

Ur boken "Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist"

Brännässla Urtìca dioìca
Vildväxande på kväverik jord. Flerårig.
Nässlan hör till de allra nyttigaste näringsrikaste växterna. Den är bl.a rik på A- och C-vitamin, järn, kalium, kalcium, fosfor, kisel, klorofyll. För att få ha sina nyttigheter i fred är den utrustad med brännhår, innehållande histamin och myrsyra. Dessa förstörs om man torkar eller kokar växten. Torkade nässlor gavs förr till djuren som närande vinterfoder.
Nässlor kan anrättas på många olika sätt, varav soppa är det vanligaste. Man kan också torka bladen, smula sönder dem och använda dem i te och brödbak eller strö dem på fil, smörgåsar och annat.
Den medicinska verkan är blodsockersänkande, urindrivande och allmänt stärkande. Växten avlägsnar urinsyra i kroppen, ngt som är bra vid exempelvis reumatism och eksem.
Inom folkmedicinen har nässlorna anlitats bl.a mot skörbjugg, lungsot hosta och skallighet. Led man av tandvärk skulle man röka nässelstänglar. Färska nässlor i mössan skulle stimulera hårväxten.Man piskade med färska nässlor vid förlamning, gikt reumatism för att behandla sinnessjuka. Hudirritation som uppstod av nässlornas brännhår ökade blodgenomströmningen och gav på så sätt lindring.

Läs mer om nässlan och andra örter, kryddor och växter i "Nyttans växter" en super bok!!!

söndag 15 maj 2011

Indisk curry

Jag har lagat en super god Indisk curry med kidney bönor.
En curry betyder "gryta" och har nödvändigtvis inte kryddan curry som ingrediens.
Jag rekommenderar dig att gå att gå in på www.recept.nu och "sök på" indiskt, så får du upp massor av goa ideér till din matlagning.
Lycka till

torsdag 5 maj 2011

Ayurveda-hälsorådgivning

I tisdags var jag på Ayurvedisk rådgivning, mycket intressant!!
Lena Nilsson utbildad hälsorådgivare finns på Göteborgsvägen 5 i Varberg.
Hon går igenom vad man har för vanor och hur man är som person och under tiden tar hon reda på vad "din kroppstyp" är, och utifrån det vad just Du behöver i kost, träning och i livet.
Gå in på www.ayuvedic.dinstudio.se och läs mer.

Kostfibrer-bra för magen

ur "Friskare liv av Peter Wilhelmsson"
Fibrer är mycket viktiga eftersom de har en positiv inverkan på tarmhälsan, hjärt-kärlsystemet och kroppens avgiftning. Det är viktigt att äta fiberrik mat för att den snabbare ska passera tarmen.
Goda fiberkällor är tex. frukt, nötter, mandel, grönsaker, rotfrukter, säd och fullkorns produkter. Fibrer finns även i vetekli, baljväxter och bönor.

Positiva egenskaper hos fibrer 
  • håller magen igång och hjälper till med eliminering av gifter och sdlaggprodukter
  • minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar
  • sänker förhöjda kolesterolvärden
  • sänker förhöjt blodtryck
  • drar åt sig extra vatten i tarmen 
  • förbättrar blodsockerbalansen
  • binder och stimulerar utsöndring av gallsyror 
  • hjälper till med nedbrytningen av ogynnasamma bakterier i tarmen och bidrar där med till en friskare tarmflora
  • ger näring till vänliga tarmflora bakterier
Ha en bra dag!

måndag 2 maj 2011

Tranbär

Nyttigt och gott!
Tranbär har gjort sig ett namn som motverkare av urinvägsbesvär. Det syrliga bäret innehåller flera ämnen som gör det svårt för e-kolibakterierna (den bakterie som oftast orsakar urinvägsinfektion) att få fäste i urinvägarna. Bakterierna tappar greppet och sköljs ut den naturliga vägen.

Du hittar flera olika tranbärsprodukter i din hälskostbutik.

Hälsokraft i Varberg
Kungsgatan 22