måndag 23 maj 2011

Kostcirkelns kolhydrater

Ur boken   "Rädda vår mat av Lars Wilsson "
Livsmedelsverkets kostcirkel anger att kolhydrater bör svara för 55-60 procent av matens energi. Om vi ska följa den rekommendationen måste vi äta ganska mycket pasta, bröd och potatis. Uppmaningen att maten inte bör innehålla mer än 10 energi procent tillsatt socker medger en ganska hög sockerkonsumtion. Det är uppenbart att vår ämnesomsättning inte klarar av an så hög konsumtion av mer eller mindre snabba kolhydrater.
Eftersom de flesta grönsaker innehåller små mängder kolhydrater kan vi äta mycket grönt utan att måltiden ger en hög glykemisk belastning. Vår konsumtion av stora mängder råa grönsaker är en nymodighet som kan vara ett trevligt inslag i måltiden och tuggandet av råa grönsaker kanske kan ge oss vitaminer som är speciellt känsliga för värme, te.x C-vitamin och folsyra. Det finns ingen anledning att utesluta råkosten i vår mathållning men vi får inte glömma att en försiktig värmebehandling av grönsakerna är viktig för vår försörjning av näring.

De som ännu inte är överviktiga bör sänka andelen kolhydrater i kosten till högst 40 energiprocent. Om man är överviktig kan man återfå en normalvikt genom att ersätta kolhydrater med animaliskt fett enligt Bantings, Atkins, Carlssons. Dahlqvist, Nielsens, Skaldemans och Litsfeldts metod. Feta människor som på det sättet återfår sin normalvikt måste i regel fortsätta att äta en extrem kolhydratfattig mat resten av livet. Det behöver inte innebära en uppoffring; man får alltid äta sig mätt på fet och god mat och man slipper socker sug mellan måltiderna.
Se fortsättning på nästa inlägg: "Snarkning och sömnapné"